75 РІЧНИЦЯ ВИЗВОЛЕННЯ КИЄВА  ВІД НАЦИСТСЬКИХ ОКУПАНТІВ Фото

Це відбулось у результаті Київської наступальної операції, яка тривала з 3 до 13 листопада 1943 року і була складовою частиною Битви за Дніпро – однієї з наймасштабніших і найкровопролитніших воєнних операцій у світовій історії. У ній були задіяні до чотирьох мільйонів людей з обох сторін, а втрати складали до понад двох мільйонів осіб.

Під час визволення Києва радянські війська зазнали величезних втрат, адже за негласним наказом Сталіна столицю України треба було взяти до чергової річниці Жовтневої революції.

Як відомо, найзапекліші бої точилися за Букринський плацдарм, який, на противагу Лютізькому, не був успішним. Ніч з 5 на 6 листопада стала вирішальною в битві за Київ. По Брест-Литовському шосе (проспект Перемоги) у місто прорвалися перші танки. До четвертої ранку опір противника в місті було зламано. По обіді до Києва увійшли основні частини радянської армії.

Місто було зруйновано і майже порожнє. В центрі – самі обгорілі руїни (відступаючи, гітлерівці підпалювали все, що могли), серед яких де-не-де можна було побачити окремих виснажених, деморалізованих киян. Більше мешканців зустрічалося на Подолі, Шулявці, Деміївці. Всього в місті на цей час нараховувалося близько 100 тисяч мешканців, тобто лише десята частина довоєнного населення.

Силами військовополонених нацисти намагалися в останні місяці своєї влади замести сліди масових убивств у Бабиному яру та в районах розташування концтаборів. Але приховати ці злочини було неможливо.

Нацистська окупація Києва тривала 778 днів – з 19 вересня 1941 до 6 листопада 1943 року.

Запрошуємо відвідати загальноакадемічну бібліотеку для перегляду книжкової виставки, присвяченої 75 річниці визволення Києва.

Людмила Гайдар, провідний методист
загальноакадемічної бібліотеки НАВС