Оберіг, що не губиться в віках Фото

Сьогодні ми стоїмо на порозі повернення тих знань, якими володіли наші предки. Світогляд, свідомість людей у наш час активно змінюється. І багато хто хоче пізнавати духовно-звичаєві корені, до яких належить, безперечно, традиційна культура. Можна сказати, що мистецькі речі такого побуту допомагають нам осягнути свій генотип.

Кожного року у третій четвер травня проходить свято - Всесвітній день вишиванки, яке має на меті зберегти та популяризувати народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу. Українська вишиванка – національний символ нашої країни, наша гордість і справжній витвір мистецтва.

Засновниця та ініціатор Дня вишиванки Леся Воронюк розповідає, що запропонувала свято 11 років тому серед чернівецького студентства. Треба було одягнути вишиту сорочку на пари.

« Вишиванка є такий реальний унікальний символ, який об’єднує нас – дуже різних українців, за політичними, релігійними поглядами, за мовною ознакою. А українець, де б він не проживав, все одно одягає вишиванку, незважаючи ні на що. Тому люди по всьому світу долучаються », – зазначає Олександр Ткачук, військовослужбовець, член оргкомітету і один із засновників свята.

Цьогоріч загальноакадемічна бібліотека ННІ №3 провела просвітницьку роботу, спрямовану на відновлення національної пам’яті, ознайомлення з традиціями створення і носіння вишиванок.

З цією метою було представлено під одною назвою «Оберіг, що не губиться в віках» тематичні виставку та презентацію.

17 травня здобувачі вищої освіти ННІ №3 ознайомились з представленими на виставці енциклопедичними й довідковим виданнями, публікаціями в журналах і газетах, схемами українських орнаментів, рушниками тощо.

Переглянути віртуальну презентацію, присвячену Всесвітньому дню вишиванки ви можете нижче.

Завантажити віртуальну тематичну презентацію.

Відеоролик:

Загальноакадемічна бібліотека
ННІ №3 НАВС