Сім’я без насильства Фото

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня в Україні проходить Всесвітня акція «16 днів проти насильства». Дати початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи дій щодо захисту прав людини та проти насильства стосовно жінок, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною є порушенням прав людини. Насильство в сім'ї найпоширеніша форма порушення прав людини та глобальна проблема 21 століття.

В рамках щорічної Всесвітньої акції «16 днів проти насильства» та напередодні Міжнародного дня прав людини загальна бібліотека академії разом з групою забезпечення освітнього процесу інституту №3 провели лекційне заняття «#СімяБезНасильства» для перемінного особового складу першого курсу за спеціальністю «Психологія».

Оксана Батрак, бібліотекарка загальної бібліотеки, презентувала інформаційний ролик «Куди звертатись в разі потреби допомоги». Зупинилася на загальних моментах проблеми домашнього насильства. Розповіла, що називають насильством, його види та прояви, а також, де можна знайти більше корисної інформації. Привернула увагу присутніх до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім'ї та забезпечення рівних прав. Сім’я – це саме те єдине місце, яке є острівцем безпеки і комфорту у нашому житті. Місце, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному.

Під час заходу відбулася презентація інсталяції-виставки «Річ у тім…», присвяченої саме проблематиці домашнього насильства. Бібліограф Юлія Оверченко розповіла курсантам про виставку, на якій представлено 16 побутових предметів, які так чи інакше пов’язані з реальними випадками домашнього насильства. Відсканувавши QR-коди, які розміщені поруч з експонатами виставки, курсанти почули реальні історії жертв домашнього насильства. Також, бібліотекарка розповіла як зберегти себе від насильства та куди звертатися по допомогу у випадку його проявів

Всесвітня акція «16 днів проти насильства» є превентивним інструментом, який допоможе досягти поступу на шляху до подолання найпоширенішої форми порушення прав людини.

Оксана Батрак,
бібліотекар 1 категорії