СОЛДАТИ АТОМНОГО ФРОНТУ Фото

Вшановуючи ліквідаторів аварії, працівники загальної бібліотеки Оксана Батрак та Олена Рець спільно з працівником групи забезпечення освітнього процесу навчально-наукового інституту №3 Національної академії внутрішніх справ майором поліції Ольгою Костюк провели для курсантів годину пам’яті «Солдати атомного фронту».

Олена Рець розповіла присутнім про найбільшу за всю історію ядерної енергетики катастрофу. Про масштаби лиха та його наслідки, про наших співвітчизників, які без роздумів стали на боротьбу з грізним і небезпечним ворогом. Як їм треба було виконувати небезпечну і складну роботу: гасити вогонь на даху 4-го реактору, скидати з даху зруйнованого реактору смертоносні графітові куски, відкачувати воду з-під пошкодженого реактору, робити дезактивацію площі під майбутню закладку фундаменту «саркофага», наносити плівку спеціальної суміші на покриття та стіни енергоблоку, споруджувати саркофаг. Незважаючи на те, що ліквідатори отримували значно більшу допустимої дози опромінювання і втрачали свідомість – ніхто не відмовився від виконання завдань. Вони розуміли, що це потрібно зробити, аби врятувати людство.

Перегляд відеоролика «Вартові опромінених шляхів», який презентувала бібліотекарка Оксана Батрак, дав змогу курсантам осмислити масштаби катастрофи, перейнятися людським болем, людськими стражданнями. Адже весна 1986 року для когось стала останньою, для когось – навіки зруйнувала мрії, які вже ніколи не втіляться через незадовільний стан здоров’я і фізичну слабкість.

Наприкінці заходу присутні ознайомилися з виставкою-реквієм «Тим, хто врятував світ», яка складалася з документів, що висвітлюють жахливі наслідки аварії, фотографії тих, хто ціною власного життя врятував світ.

Оксана Батрак,
бібліотекар 1 категорії