ЧОРНОБИЛЬ: ІСПИТ НА МУЖНІСТЬ Фото

Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Оскільки Чорнобильська АЕС була графітно-водним реактором, саме графіт передбачав легкозаймистість всієї системи. Після вибуху в ньому залишилось близько 800 т графіту, який почав горіти. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 людини. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня.

Долі багатьох людей різних професій - цивільних і військових, які стали свідками, учасниками, героями та жертвами Чорнобильської катастрофи, змінилися назавжди.

Одразу після аварії майже 8,5 млн. людей були опроміненими, близько 155 тис кв. км територій було забруднено, з них 52 тис кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини і бору.

«Упевнений, що приклади героїзму, сумлінного несення служби в екстремальних умовах та самовідданості учасників ліквідації наслідків аварії і надалі сіятимуть добрі зерна відваги, патріотизму та сміливості в серцях слухачів, курсантів, студентів і ліцеїстів нашого навчального закладу» - спогади Чернєя Володимира Васильовича (Чорнобиль: іспит на мужність : збірник спогадів та короткі біографії учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – ветеранів академії, які першими вступили в боротьбу з наслідками планетарної катастрофи / упоряд. В.С.Заяць та ін. – К. : Нац. акад. внутр. справ, 2016. – 300 с.)

Темі Чорнобильської аварії були присвячені різноманітні заходи, які підготувала загальноакадемічна бібліотека в навчально-наковому інституті №3.

В холі бібліотеки для всіх присутніх діяла розгорнута виставка «Адреса мужності і болю - ЧОРНОБИЛЬ».

Курсанти інституту ознайомилися з виставкою, на якій розміщені документальні і художні твори, що висвітлюють жахливі наслідки аварії, фотографії тих, хто ціною власного життя врятував світ, усвідомили масштаби чорнобильської трагедії, відчули гордість за свій народ.

На другому заході було проведено мультимедійний реквієм пам’яті «ЧОРНОБИЛЬ: ІСПИТ НА МУЖНІСТЬ», завдяки якому присутні могли побачити наслідки трагедії одразу після вибуху та багато років потому.

Пам'ять про трагедію на Чорнобильської АЕС незагоєною раною залишиться в душі нашого народу.

НИЗЬКИЙ УКЛІН І ВЕЛИКЕ СПАСИБІ ВСІМ, ХТО ВРЯТУВАВ СВІТ.

Відеофільм «Чорнобиль: іспит на мужність».

Колектив загальноакадемічної
бібліотеки ННІ №3 НАВС