МУЖНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗАХИСНИКІВ Фото

День визволення України від фашистських загарбників під час Другої світової війни щорічно відзначається 28 жовтня. Цього дня традиційно вшановують пам'ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, мільйонів людей, які постраждали від дій фашистських окупантів, а головне – героїв-ветеранів Другої Світової війни, які дожили до наших днів та є для нас прикладом мужності, відваги, жертовності та любові до Батьківщини.

28 жовтня з метою розширення знань про історичні події Другої світової війни, виховання прагнення зберігати в пам’яті історію рідного народу працівники загальної бібліотеки Оксана Батрак та Олена Рець провели для здобувачів вищої освіти навчально-наукового інституту №3 годину пам’яті «День той в пам’яті тримаємо своїй».

Під час перегляду мультимедійної презентації «Встеляйте квітами дороги,- бійцям, що мир несли в наш край» присутні мали нагоду дізнатися, як насаджуючи новий порядок, намагаючись зламати, підкорити український народ, окупанти вдавалися до масових звірств, акцій з винищення мирного населення. За час окупації на території України було створено 180 концтаборів, загинуло 1 300 000 військовополонених, майже 4 000 000 мирного населення. Історики оцінюють кількість військових і цивільних жертв війни у 8-10 мільйонів українців. 700 міст, 28 тис. сіл, 16 тис. підприємств були пошкоджені або знищені внаслідок боїв і каральних дій нацистських окупантів.

Жахливими були втрати першого року війни, проте загарблена і обезкровлена , але горда і волелюбна Україна не стала на коліна і нарощувала героїчний спротив окупантам. Це був кульмінаційний результат ряду наступальних операцій, найбільш вагомі з яких: Донбаська – з 13-го серпня по 22-е вересня 1943-го року, Корсунь-Шевченківська операція – з 24-го грудня 1943-го по 17-е лютого 1944 – го року, Львівсько-Сандомирська – з 13-го липня по 29-е серпня 1944-го року і заключна Східно-Карпатська операція, яка була розпочата військами і з'єднаннями радянської армії з 8-го вересня 1944-го року і призвела до остаточного звільнення та вигнання останніх гітлерівських загарбників з території України 28-го жовтня 1944-го року.

Представлені навчальні видання, публіцистичні статті, аналітичні дослідження істориків та художні твори книжкової експозиції «Україна у Другій світовій війні», яку підготували бібліотекар Ольга Лиховид, розкривають історичну правду про воєнні дії на території України в кінці жовтня 1944 року та інформацію про людські і матеріальні втрати, які понесла Україна під час Другої світової війни. Крім матеріалів про історію великої перемоги нашого народу, виставка доповнилася національною і державною символікою.

Пам'ять про мужність й героїзм українського народу, який захищав свою землю від поневолювачів присутні вшанували хвилиною мовчання.

Оксана Батрак,
бібліотекар 1 категорії