Копия День вишиванки Фото

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати студентка Чернівецього університету Леся Воронюк, надихнувшись прикладом свого друга, який постійно носив вишиту сорочку в повсякденному вбранні. У 2006 році вперше відбулось це скромне свято — частина студентів університету та його викладачів підтримали ініціативу і прийшли на навчання у своїх вишиванках. Тепер же — їм ми завдячуємо появі такого яскравого свята, масштаби якого щорічно зростають.

У цей день ходять у вишиванках не лише в Україні — ті, хто знаходяться за її межами, також підхопили відносно нове свято і вишиті сорочки можна побачити в Нью-Йорку, Торонто та інших великих містах закордоном.

Всесвітньо відомі актори, музиканти, моделі — уже давно мають в гардеробі цей модний одяг з українським орнаментом. Серед шанувальників нашого одягу, такі зірки як Мадонна, Міла Куніс, Діта фон Тіз, Сандра Буллок, Різ Уізерспун, Кейт Мосс, Джекі Чан, Ніколь Кідман. Одна з найпопулярніших поп-виконавець Адель – позувала у вишиванці для журналу VOGUE.

І мода ця прийшла не зненацька — навіть ще у 70-х роках, легендарний лідер гурту «The Doors» Джим Моррісон, красувався на фотосесії у традиційній українській вишитій сорочці.

Але все ж першим модником, який почав носити вишиванку, як повсякденний сучасний елемент гардеробу — був українець. А саме Іван Франко, котрий так і зображений на 20 українських гривнях — в сучасному піджаку, одягненому на вишиванку.

Раніше сорочка мала для наших предків магічний, релігійний сенс — з нею було пов’язано багато забобонів, застережень, вірувань. Кожен символ та колір ніс сакральне значення, як і те, хто вишиває сорочку, з яким настроєм та думками — вона мала слугувати власникові оберегом. Українці вірили, що сорочка може безпосередньо вплинути на долю того, хто її носить.

Вишита сорочка – один з найбільш древніх українських атрибутів. Ще Геродот стверджував, що одяг скіфів був прикрашений вишивкою, а вони, як відомо, проживали на території сучасної України.Найдавнішу згадку про вишиту сорочку було знайдено під час розкопок на Черкащині — її вік датувався 6 сторіччям до нашої ери! Тож одяг цей носили ще трипільці, про що свідчить зображення чоловіка у вишиванці. Усвідомлення такої історичної спадщини вражає та захоплює і спонукає з особливою повагою ставитись до сорочки — яку не можливо вважати просто одягом.

Кожен регіон України – неповторний у своєму виконанні вишиванок. Майстрині у різних місцевостях по різному використовували техніки вишивки, а особлива відмінність полягала саме в орнаментах. В кожній області можна прослідкувати свої, неповторні вишиванки.

Крилаті вислови про вишиванку, або як її просто називали в народі – сорочку:

1. Бідний на сорочку старається, а багатий і кожуха цурається.

2. Як мати рідненька, то й сорочка біленька

3. Рукави — як писанка, а личко — як маків цвіт.

4. Хочеш сорочку мати — не треба зівати.

5. До Великодня сорочка хоч і лихенька, аби біленька.

6. З світу по нитці — голому сорочка.

7. Трясця тим багачам, що багато сороччя, а в мене одненька, та щодня біленька.

Вислови видатних українців про вишиту сорочку:

«Вишиванка — це генетичний код нації» — вислів, котрий відомий зараз усім і став крилатим. Хто ж його автор, мало хто знає. Слова ці належать Лесі Воронюк, засновниці свята вишиванки.

«Вишиванка для мене — це гордість за красу моєї країни!» — каже В’ячеслав Узелков, український боксер, виходячи перед боєм у вишитій сорочці.

«Вишиванка для мене — це сорочка, зроблена маминими руками!» — Василь Вірастюк, Заслужений майстер спорту України, також полюбляє виходити в люди у національному одязі.

«Вишиванка — це документ украінського народу! Це оберіг! В орнаментах вся магія, любов і історія кожного регіону моєї улюбленої країни!» — так Ксюша Жданова-Форманчук, актриса театру і кіно, з любов’ю висловлюється про українську сорочку.

«Вишиванка для мене — це символ краси та національної ідентичності українського народу.» — Уляна Смирнова, чемпіонка світу з карате, також позувала на фото саме у вишитій сорочці.

Сьогодні, вже вп'яте, нашою загальноакадемічною бібліотекою підготовлено виставку, присвячену вишиванці, народним звичаям, побуту, обрядам. Вже вп'яте організували флешмоб до дня вишиванки. Сьогодні всі бажаючі сфотографуватися в холі академії не вмістилися))) Фотографувалися на вулиці перед входом в академію.

З днем вишиванки, друзі!!!

Колектив загальноакадемічної
бібліотеки