ДЕНЬ ВИШИВАНКИ - СВЯТО УКРАЇНСЬКОЇ ДУШІ... Фото

ВИШИВАНКА - генетичний код української нації. Загальновідомо, що вишиванці понад 1000 років. У давнину вважалося, що вишиванка захищає від злих духів, чоловіків наділяє силою, а жінок — красою. В ній вплетені символи кохання і добра. До речі, орнаменти із ромбами вважаються сильним захисним оберегом і приносять удачу. А згідно із древньою слов'янською культурою, ромби представляють богиню Землі, яка сприяє родючості.

Для кожного українця вишиванка — особливий одяг, пам’ять роду. Вишиванка це не просто візерунки, це вияви нашої культури!

Свято Дня вишиванки покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Вишиванка – не щось екзотичне, а традиційне вбрання українців, в якому, разом з тим, закодовані символи-обереги, символи славетної історії нашого народу.  

Цього року до Дня вишиванки нашою бібліотекою підготовлено не тільки книжкову виставку, присвячену вишиванці, народним звичаям, побуту, обрядам. Серед наших колег є і справжні експерти з вишивання: Грибань Оксана, Кононенко Наталя, Чехленко Олена, Шамота Людмила. А Селегей Ганна Антонівна надала для презентації вишивки, зроблені її матусею. Тож їх роботи, а це картини, ікони, рушники, вишитий одяг — плаття, сорочки, були представлені в експозиції. Також були представлені й дотичні мальовані роботи співробітників.

Українці в цей день приходять на роботу й до школи у вишитих блузах і сорочках, фотографуються гуртом і поодинці, потім виставляють світлини у соцмережах. Не стали виключенням і працівники нашої академії.

Людмила Гайдар,
бібліотекар 1 категорії загальної бібліотеки НАВС