« …І МОВЧКИ СОТНЯ НЕПОКОРЕНИХ ГЕРОЇВ ВІДХОДИЛА У ЧИСТІ НЕБЕСА» Фото

Сьогодні, 20 лютого, в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні та подвиг учасників Революції гідності. День, коли слова зайві.

П’ять років Україна живе іншим життям, іншими цінностями після тих подій. Після оприлюднення урядом Азарова рішення щодо призупинення процесу підготовки до підписання угоди про асоціацію України з ЄС на Майдан Незалежності вийшло близько двох тисяч осіб з акцією протесту. Саме в той день народилося гасло «Україна – це Європа». Основною рушійною силою на Майдані була молодь і студентство, які мали досягнення у своєму особистому, духовному, науковому, освітньому розвитку.

Найбільш жорстоке протистояння відбулося 18-20 лютого 2014 року. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Відтоді загиблих учасників акції протесту стали називати Небесна сотня – українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Загиинули за честь, за волю, за право бути народом, відстоюючи ідеали демократії та європейський вибір.

21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали Небесною Сотнею, а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

Сотні людських життів… А за ними – навіки скалічені долі. Високу ціну заплатила Україна за свій європейський вибір. Ці трагічні дні і ночі змінили історію нашої держави і сьогодні продовжують змінювати українське суспільство.

До дня вшанування Героїв Небесної сотні загальна бібліотека в навчально-науковому інституті №3 провела захід, присвячений пам’яті героїв трагічних подій на Майдані. На заході було представлено дві виставки: розгорнута виставка «…і мовчки сотня непокорених героїв відходила у чисті небеса», фото - виставка «Пам’ятай їх!».

\

Вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні прийшли курсанти третього курсу ННІ №3. Під час заходу відвідувачі переглянули трагічні документальні хроніки подій на Майдані.

Захід закінчився хвилиною мовчання.

Пам’ятаємо про подвиг кожного з них, чиї серця були переповнені щирою любов’ю до України!

Оксана Батрак,
бібліотекар 1 категорії загальної бібліотеки НАВС