ГЕРОЇЗМ В БОРОТЬБІ ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ Фото

29 січня 2019 року День пам’яті героїв Крут – однієї з трагічних і водночас високо легендарних сторінок в історії української визвольної боротьбі 1917-1921 рр. У 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної памяті (www.memory.gov.ua ).

На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року. щорічне вшанування памяті героїв Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16.05.2013 р. «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами». у 2006 році на залізничній станції Крути, відкрили Меморіальний комплекс «Памяті героїв Крут».

Бій під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми маємо пам’ятати. Завдяки героїзму молодих юнаків – героїв Крут – були закладені основи української державності на століття вперед.

Загальна бібліотека в навчально-науковому інституті №3 підготувала тематичний відеоролик «Пам'яті Героїв Крут», який переглянули курсанти першого курсу інституту.

Для українців молоді герої стали прикладом патріотизму та незламності духу, який має своє продовження сьогодні у Донецькому аеропорту та інших найбільш гарячих точках сучасної боротьби за незалежність та територіальну цілісність України.

Вічна шана та пам'ять всім героям, які віддали своє життя захищаючи Україну. Українці вами пишаються.

Корисні посилання:

1.http://uk.wikipedia.org/wiki/Бій під Крутами;

2.http://www.memory.gov.ua/news/bii-za-maibutne-ukraini-29-sichnya-den-pam-yati-poleglikh-u-boyu-pid-krutami;

3.http://www.memory.gov.ua/news/pro-kruti-z-pershodzherel-0;

4.http://www.memory.gov.ua/news/derzhavnist-bez-armii-nemozhliva-do-101-i-richnitsi-boyu-pid-krutami-infografika;

5.http://www.memory.gov.ua/news/olesya-isayuk-shist-tez-pro-kruti-abo-shcho-ne-tak-iz-traditsiinim-bachennyam-podii-29-sichnya;

6.http://www.memory.gov.ua/news/infografika-do-dnya-pam-yati-geroiv-krut;

7.http://www.memory.gov.ua/news/bii-pid-krutami-vidomi-i-nevidomi-storinki;

8.http://kruty.org.ua;

9.http://museum.cult.gov.ua/memorialnyj-kompleks-pamyati-herojiv-krut.

 

Оксана Батрак,
загальна бібліотека в навчально-науковому інституті №3.