День в історії України: Другий Зимовий похід Армії Української Народної Республіки. Фото

На початок 1921 року територію України (окрім Галичини, Волині, Буковини та Закарпаття) окупувала Червона армія Радянської Росії. Було встановлено комуністичний режим, який виявив себе в націоналізації підприємств, відбиранні продовольства у селян, забороні торгівлі, власності на землю, церкви. Лютував масовий терор радянської влади - фізичне знищення політичних опонентів, інтелігенції та українських патріотів каральними органами – чекістами. Нерівна боротьба з окупантами змусила бійців Армії УНР полишити Україну та перебратися на територію Польщі, де їх інтернували в спеціально створених військових таборах. Переважна більшість вояків була готова в будь-який момент повернутися в Україну та продовжити збройну боротьбу з ворогом.

На межі жовтня-листопада 1921 року, знесилена, але нескорена Армія УНР вирішила не складати зброї перед окупантами, а продовжити боротьбу за державність, маючи на меті розгромити більшовицькі війська та підняти загальноукраїнське повстання. Повстанська армія була сформована з 1500 українських вояків. Це були вихідці майже з усіх областей України. Було створено Волинську повстанську групу під керівництвом генерал-хорунжого Юрія Тютюнника, яка у поході мала об’єднатися з Бесарабською та Подільською групами. Так кілька груп українських вояків зайшли на територію України. В історії України ця подія відома під назвою Другий Зимовий похід Армії УНР – військовий антибільшовицький рейд.

Другий Зимовий похід зазнав поразки та став завершенням військової боротьби за українську державність у роки Української революції 1917-1921 років. Разом з тим продемонстрував високу жертовність його учасників, котрі віддали своє життя у збройній боротьбі або ж, потрапивши у полон, не хотіли зраджувати своїй громадянській та національній свідомості та не йшли на співпрацю з більшовиками.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності загальна бібліотека спільно з групою виховної, соціальної роботи та дозвілля навчально-наукового інституту №3 НАВС провели 30 листопада для перемінного особового складу інституту інформаційний лекторій «Листопадовий рейд».

Елеонора Маковецька розповіла присутнім про організацію Другого Зимового походу, розстріл 359 Героїв Базару, подальшу долю генерал-хорунжого Юрія Тютюнника.

Бібліотекарка Оксана Батрак продемонструвала презентацію про відчайдушну і героїчну спробу Армії УНР та українських повстанців збройним шляхом відновити втрачену державність - «Українська революція: Другий Зимовий похід Армії УНР».

Курсантів зацікавили матеріали книжкової виставки «Другий Зимовий похід Армії УНР: 100-та річниця», які відображають підготовку, проведення та наслідки Другого Зимового походу, інформують про ключові події Української революції 1917-1921 років, про громадських, військових, культурних діячів українського державотворення.

Другий Зимовий похід засвідчив незламність українського національного духу та прагнення продовжувати національно-визвольну боротьбу до її переможного завершення – відновлення української незалежності.

Сьогодні Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917-1921 років. В умовах теперішньої російсько-української війни на Сході України показовим є історичне значення Другого Зимового походу. Російська Федерація постійно проводила грабіжницьку колоніальну політику щодо України, знищуючи національну ідентичність, культуру, мову та віру. Нападаючи на Україну у 2014 році, російські війська були переконані, що українська національно-патріотична свідомість є надто ослабленою. Великою несподіванкою для ворога стало те, що війна, навпаки, спричинила пробудження українського патріотизму, сприяла відродженню національної пам’яті.

Оксана Батрак,
бібліотекар 1 категорії